
 

 
 

LEGISLATIVE DIGEST 
(Additions are shown in double underline; deletions are shown in strikeout) 

 

ORDINANCE NO. 21-0003 

AN ORDINANCE OF THE CITY OF MANHATTAN BEACH 
AMENDING CHAPTER 9.78 OF TITLE 9 OF THE 
MANHATTAN BEACH MUNICIPAL CODE TO REMAIN IN 
COMPLIANCE WITH THE NATIONAL FLOOD INSURANCE 
PROGRAM, AND MAKING A DETERMINATION OF 
EXEMPTION UNDER CEQA   
 

SECTION 1.  Section 9.78.030 is amended to update the definitions of “Base flood 
elevation (BFE),” “Existing manufactured home park or subdivision,” “Fraud and 
victimization,” “Mean sea level,” “New construction,” and “New manufactured home park 
or subdivision,” to read as follows: 

“‘Base flood elevation (BFE)’ means the elevation shown on the effective Flood 
Insurance Rate Map for Zones AE, AH, A1-30, VE and V1-V30 that indicates the water 
surface elevation resulting from a flood that has a one-percent (1%) or greater chance of 
being equaled or exceeded in any given year.” 

“‘Existing manufactured home park or subdivision’ means a manufactured home 
park or subdivision for which the construction of facilities for servicing the lots on which 
the manufactured homes are to be affixed (including, at a minimum, the installation of 
utilities, the construction of streets, and either final site grading or the pouring of concrete 
pads) is completed before the date at which the Federal Emergency Management Agency 
finalizes the Revised Preliminary Flood Insurance Rate Map for Los Angeles County, 
dated March 10, 2006 August 15, 2006, when the City’s first Flood Plain Management 
Ordinance No. 2087 was adopted.”  

“‘Fraud and victimization’ as related to Section 9.78.070 of this chapter, means that 
the variance granted must not cause fraud on or victimization of the public. In examining 
this requirement, the City will consider the fact that every newly constructed building adds 
to government responsibilities and remains a part of the community for fifty (50) to 100 
years. Buildings that are permitted to be constructed below the effective base flood 
elevation are subject during all those years to increased risk of damage from floods, while 
future owners of the property and the community as a whole are subject to all the costs, 
inconvenience, danger, and suffering that those increased flood damages bring. In 
addition, future owners may purchase the property, unaware that it is subject to potential 
flood damage, and can be insured only at very high flood insurance rates.”  

“‘Mean sea level’ means, for purposes of the National Flood Insurance Program, 
the National Geodetic Vertical Datum (NGVD) of 1929, North American Vertical Datum 
(NAVD) of 1988, or other datum, to which base flood elevations shown on a community's 
effective Flood Insurance Rate Map are referenced.” 
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“‘New construction,’ for floodplain management purposes, means structures for 
which the "start of construction" commenced on or after the date at which the Federal 
Emergency Management Agency finalizes the Revised Preliminary Flood Insurance Rate 
Map for Los Angeles County, dated March 10, 2006 August 15, 2006, and includes any 
subsequent improvements to such structures.” 

“‘New manufactured home park or subdivision’ means a manufactured home park 
or subdivision for which the construction of facilities for servicing the lots on which the 
manufactured homes are to be affixed (including at a minimum, the installation of utilities, 
the construction of streets, and either final site grading or the pouring of concrete pads) 
is completed on or after the date at which the Federal Emergency Management Agency 
finalizes the Revised Preliminary Flood Insurance Rate Map for Los Angeles County, 
dated March 10, 2006 August 15, 2006.”   

SECTION 2.  Subsection 2 of Section 9.78.050 C is amended to read as follows:    

“2.  Certification from a registered California licensed civil engineer or California 
licensed architect that the nonresidential floodproofed building meets the floodproofing 
criteria in Section 9.78.060(A)(3)(b) of this chapter.” 

SECTION 3.  Subsection 2.a. of Section 9.78.060 A is amended to read as follows: 

“a.  With flood resistant materials, and utility equipment resistant to flood damage 
for areas below the design base flood elevation,”    

SECTION 4.  Subsection 3.a. of Section 9.78.060 A is amended to read as follows:       

“a.  Residential Construction. All new construction or substantial improvements 
of residential structures shall have the lowest floor, including basement:  

i.  In AE, AH, A1-30 Zones, elevated to or above the design base flood elevation; 

ii.  In an AO zone, elevated above the highest adjacent grade to a height equal to 
or exceeding the depth number specified in feet on the FIRM, or elevated at least two feet 
(2′) above the highest adjacent grade if no depth number is specified;    

iii.  In an A zone, without BFE's specified on the FIRM [unnumbered A zone], 
elevated to or above the design base flood elevation; as determined under Section 
9.78.050(B)(2) of this chapter.  

Upon the completion of the structure, the elevation of the lowest floor, including 
basement, shall be certified by a California licensed registered civil engineer or California 
licensed land surveyor, and verified by the community building inspector to be properly 
elevated. Such certification and verification shall be provided to the Floodplain 
Administrator.”  

SECTION 5.  Subsection 3.b.iii. of Section 9.78.060 A is amended to read as 
follows: 
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“iii.  Be certified by a California licensed registered civil engineer or California 
licensed architect that the standards of subsection (A)(3)(b)(ii) of this section are satisfied. 
Such certification shall be provided to the Floodplain Administrator.”  

SECTION 6.  Subsection 3.c.ii. of Section 9.78.060 A is amended to read as 
follows: 

 “ii.  Be certified by a California licensed registered civil engineer or California 
licensed architect.”    

SECTION 7.  Subsection 3.e.ii. of Section 9.78.060 A is amended to read as 
follows:   

“ii.  Detached Garages and Accessory Structures. 

(A) "Accessory structures" used solely for parking (two (2) car detached garages 
or smaller) or limited storage (small, low-cost sheds), as defined in Section 9.78.030 of 
this chapter, may be constructed such that its floor is below the effective base flood 
elevation (BFE), provided the structure is designed and constructed in accordance with 
the following requirements: 

(1) Use of the accessory structure must be limited to parking or limited storage;  

(2) The portions of the accessory structure located below the BFE must be built 
using flood-resistant materials;  

(3) The accessory structure must be adequately anchored to prevent flotation, 
collapse and lateral movement;  

(4) Any mechanical and utility equipment in the accessory structure must be 
elevated or floodproofed to or above the BFE;  

(5) The accessory structure must comply with flood plain encroachment provisions 
in subsection F of this section; and  

(6) The accessory structure must be designed to allow for the automatic entry of 
flood waters in accordance with subsection (A)(3)(c) of this section.  

(B) Detached garages and accessory structures not meeting the above standards 
must be constructed in accordance with all applicable standards in subsection A of this 
section.”  

SECTION 8.  Subsection 1.c. of Section 9.78.060 C is amended to read as follows: 

 “c.  If the site is filled above the effective base flood elevation, the following as-built 
information for each structure shall be certified by a registered Civil Engineer or licensed 
Land Surveyor and provided as part of an application for a Letter of Map Revision based 
on Fill (LOMR-F) to the Floodplain Administrator: 
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i. Lowest floor elevation,  

ii. Pad elevation,  

iii. Lowest adjacent grade;”   

SECTION 9.  Subsection 1.a. of Section 9.78.060 D is amended to read as follows:  

“a.  Within Zones A1-30, AH, and AE on the community's Flood Insurance Rate 
Map, be elevated on a permanent foundation such that the lowest floor of the 
manufactured home is elevated to or above the design base flood elevation and be 
securely fastened to an adequately anchored foundation system to resist flotation, 
collapse, and lateral movement;”  

 SECTION 10.  Subsection 2 of Section 9.78.060 D is amended to read as follows: 

“2.  All manufactured homes to be placed or substantially improved on sites in an 
existing manufactured home park or subdivision within Zones A1-30, AH, AE, V1-30, V, 
and VE on the community's Flood Insurance Rate Map that are not subject to the 
provisions of subsection (D)(1) of this section will be securely fastened to an adequately 
anchored foundation system to resist flotation, collapse, and lateral movement, and be 
elevated so that either the: 

 a.  Lowest floor of the manufactured home is at or above the design base flood 
elevation; or 

 b.  Manufactured home chassis is supported by reinforced piers or other foundation 
elements of at least equivalent strength that are no less than thirty-six inches (36”) in 
height above grade. 

 Upon the completion of the structure, the elevation of the lowest floor including 
basement shall be certified by a California licensed registered Civil Engineer or California 
licensed Land Surveyor, and verified by the community building inspector to be properly 
elevated. Such certification and verification shall be provided to the Floodplain 
Administrator.”  

 SECTION 11.  Subsection 1 of Section 9.78.060 G is amended to read as follows:  

 “1.  All new residential and non-residential construction, including substantial 
improvement/damage, shall be elevated on adequately anchored pilings or columns and 
securely anchored to such pilings or columns so that the bottom of the lowest horizontal 
structural member of the lowest floor (excluding the pilings or columns) is elevated to or 
above the design base flood elevation level. The pile or column foundation and structure 
attached thereto is anchored to resist flotation, collapse, and lateral movement due to the 
effects of wind and water loads acting simultaneously on all building components. Water 
loading values used shall be those associated with the effective base flood. Wind loading 
values used shall be those required by applicable state or local building standards;” 
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 SECTION 12.  Subsection 6.a. of Section 9.78.060 G is amended to read as 
follows:   

 “a.  Certification by a California licensed registered Civil Engineer or California 
licensed Architect that a proposed structure complies with subsection (G)(1) of this 
section, and”  

 SECTION 13.  Subsection 1 of Section 9.78.070 B is amended to read as follows: 

 “1.  Generally, variances may be issued for new construction, substantial 
improvement, and other proposed new development to be erected on a lot of one-half (½) 
acre or less in size contiguous to and surrounded by lots with existing structures 
constructed below the design base flood elevation level, providing that the procedures of 
Sections 9.78.050 and 9.78.060 of this chapter have been fully considered. As the lot size 
increases beyond one-half (½) acre, the technical justification required for issuing the 
variance increases.”  

 SECTION 14.  Subsection 5.a. of Section 9.78.070 B is amended to read as 
follows: 

 “a.  The issuance of a variance to construct a structure below the design base flood 
elevation level will result in increased premium rates for flood insurance;”   

 SECTION 15.  Section 9.78.080 is added to read as follows: 

 “9.78.080 - Statutory Authorization. 

 The Legislature of the State of California has in Government Code Sections 65302, 
65560, and 65800 conferred upon local governments the authority to adopt regulations 
designed to promote the public health, safety, and general welfare of its citizenry. 
Therefore, the City of Manhattan Beach of Los Angeles County does hereby adopt the 
floodplain management regulations set forth in this Chapter.” 

  


