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LEGISLATIVE DIGEST 

ORDINANCE NO. 16-0015 

AN ORDINANCE OF THE CITY OF MANHATTAN BEACH AMENDING 
MUNICIPAL CODE CHAPTER 4.118 (PERMITS FOR RETAILERS OF TOBACCO 
PRODUCTS AND/OR ELECTRONIC SMOKING DEVICES) TO INCREASE THE 
MINIMUM AGE TO 21 CONSISTENT WITH STATE LAW 

SECTION 1. Section 4.118.030 D is amended to change the required notice that 
it is illegal to sell tobacco products and electronic smoking devices to anyone under 21 
years of age: 

“D. Notice of Minimum Age for Purchase of Tobacco Products and 
Electronic Smoking Devices.  Retailers shall post conspicuously, at each point of 
purchase, a notice stating that selling tobacco products and electronic smoking devices 
to anyone under 18 21 years of age is illegal and subject to penalties.  Such notice shall 
be subject to the approval of the City.” 

SECTION 2. Section 4.118.030 H is amended to change “18” to “21” (and to add 
the state exception for active duty military personnel): 

“H. Flavored Tobacco Products.  No retailer shall sell a tobacco product, or 
any product used in an electronic smoking device, containing, as a constituent or 
additive, an artificial or natural flavor or an herb or spice (with the exception of mint, 
menthol, spearmint or wintergreen), including but not limited to strawberry, grape, 
orange, clove, cinnamon, pineapple, vanilla, coconut, licorice, cocoa, chocolate, cherry, 
or coffee, that is a characterizing flavor of the tobacco product or smoke produced by 
the tobacco product.  The prohibition in the preceding sentence shall not apply to a 
retailer that permits only patrons 18 21 years of age or older, or active duty military 
personnel who are 18 years of age or older, to enter the location where the tobacco 
product is sold.” 

SECTION 3.  Subsections 2.c. and 2.e of Section 4.118.030 (Self-Service 
Display Prohibited) are amended to be consistent with H above: 

“c. Does not permit any person under 18 21 years of age, 
except for active duty military personnel who are 18 years of age or older, to be 
present or enter the premises at any time;” 

“e. Posts a sign outside the retail location that clearly, 
sufficiently and conspicuously informs the public that persons under 18 21 years of age, 
except for active duty military personnel who are 18 years of age or older, are 
prohibited from entering the premises.” 


