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LEGISLATIVE DIGEST 

(Additions are shown in double underline; deletions are shown 
in strikeout) 

AN ORDINANCE OF THE CITY OF MANHATTAN BEACH 

AMENDING MANHATTAN BEACH MUNICIPAL CODE CHAPTER 

2.44 PERTAINING TO CITY BOARDS, COMMISSIONS, AND 

COMMITTEES 

Section 1. The City Council hereby amends Manhattan Beach Municipal Code (MBMC) 

Chapter 2.44 to read as follows:  

“Chapter 2.44 – CITY BOARDS, COMMISSIONS AND COMMITTEES 

2.44.010 General. 

Boards and Commissions shall be permanent and shall have powers and duties as 

established herein in this Municipal Code or by Resolution. The City Council may create 

by resolution special committees, and commissions, and such temporary Ad Hoc 

Committees as in its judgment are required. The City Council may grant its 

Commissions, Boards and Committees such powers and duties as are consistent with 

the provisions of the general laws of the State.  

All The City Council may review actions of the Commissions, Boards and Committees 

established by the City Council shall be subject to the review, modification and approval 

of the City Council.  

2.44.020 Appointment. 

The City Council shall appoint members of Commissions, Committees and Boards., 

shall be appointed by the Council from persons who are not eElected officials of the and 

City employees are not eligible to serve on Commissions or Boards. or employed by 

Manhattan Beach City government.  

2.44.030 Membership. 

Members of Boards, Commissions, and Committees shall be appointed by the City 

Council. The Parks and Recreation Commission shall consist of seven members. The 

Cultural Arts Commission and Library Commission shall each consist of six members. 

The Planning Commission, the Parking and Public Improvements Commission and 

Board of Building shall consist of five members each. Membership criteria for individual 

Boards, Commissions, and Committees shall be separately authorized by the City 

Council.  

2.44.040 Appointment procedure. 

Appointment process for Commissions, Boards and Committees shall be as follows:  
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A. On or before December 31st of each year, the City Council shall prepare and 

approve an appointment list of all positions on Commissions and Boards to which 

appointments will be made during the following year, with subject list available to the 

public.  

B. Whenever an unscheduled vacancy occurs on a Commission, Board or 

Committee, a special notice is to be posted in the City Clerk's Office, and in other places 

as directed by the City Council within 20 days after the City receives notice of the 

vacancy.  

B. C. Upon notification of the an unscheduled vacancy (scheduled or unscheduled) not 

less than five days preceding before a the scheduled City Council meeting, subject 

vacancy shall be placed on the City Council Agenda as notification of the vacancy. The 

rRecommended City Council action will be to declare the vacancy and provide direction 

to staff. If less than six months have elapsed from the annual boards and commissions 

interviews, the City Council may choose to appoint an individual that previously applied. 

read: "Declare Vacancy or Expiration of Current Term and Appoint or Reappoint at" (the 

date inserted will be the date of the following council meeting).  

D. Applications for a specific vacancy must be submitted to the City Clerk's Office 

before 5:00 p.m. on the Tuesday following the meeting of the City Council declaring said 

vacancy. All submitted applications shall be retained and eligible for consideration for a 

three year period.  

CE. Subject Commission, Board or Committee vacancy shall be placed on the 

agenda of the next regularly scheduled Council meeting, following the City Council 

declaration of the position vacancy, with the recommendation to appoint a member. of 

"Appoint or Reappoint Commission, Board or Committee Member."  

DF. City Council may elect to conduct public interviews for appointment to fill a 

vacancy on a Commission, Board or Committee, as they deem appropriate.  

2.44.050 Reserved. 

Editor's note(s)—Ord. No. 16-0004, § 1, adopted May 3, 2016, effective June 3, 2016, 

repealed § 2.44.050, which pertained to voting procedure.  

2.44.060 Term of office. 

The terms of office for members of Boards and Commissions shall be for a period of 

three years from June 1st through May 31st, with the exception of Park and Recreation 

Commissioner No. 7 the Student Representative members which shall be for a period of 

one year from Junely 1st through MayJune 31st.  

No member of any Board or Commission, with the exception of the Board of Building 

Appeals, shall serve more than 72 consecutive months or until a successor is appointed 
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and qualified. Provided however, that the completion of a term for an unscheduled 

vacancy, where the term is 18 months or less, should not be included in calculating the 

72 month limit. However where the remaining term of the unscheduled vacancy 

exceeds 18 months, completion thereof shall constitute a full 36 month term for 

purposes of calculating the 72 month term limit.  

For the purpose of term limitation, any individual who has served 72 consecutive 

months on a Board or Commission shall be eligible for reappointment to the same 

Board or Commission 12-24 months from the date said individual terminated service. 

The same individual may be appointed to a different or to another Board or Commission 

immediately and is not subject to the 12-month waiting period.  immediately.  

2.44.070 Vacancies. 

The term of a member appointed to fill an unscheduled vacancy shall commence the 

date of appointment by the City Council for a specified term in accordance with the 

following:  

If a vacant seat has 18 months or less remaining in its term, the new member would 

complete the original term and automatically be re-appointed to a three year term 

without further ceremony.  

If a vacant seat has more than 18 months remaining in its term, the new member would 

complete the original term and then seek reappointment via the regular procedures for 

the next three year term.  

If a member is appointed to fill a vacancy with less than 18 months remaining in the 

original term, said member will automatically be appointed to a full three-year term 

without further action by the City Council. The completion of the term that is 18 months 

or less shall not be included in calculating the 72-month limit.  

If a member is appointed to fill a vacancy that has 18 months or more remaining in the 

original term, said member would complete the term and would then only be eligible for 

one succeeding three-year term.  The completion of the term that exceeds 18 months, 

shall constitute a full 36-month term for purposes of calculating the 72-month term limit.  

2.44.080 Removal from office. 

The City Council has authority, at its sole discretion, to remove any member or modify 

said a member's term with or without just cause by a majority vote of the City Council.  

2.44.090 Forfeit of membership. 

A member of a Board or Commission who is absent from threefour Regular, Adjourned, 

Joint, or and Special meetings (two with no explanation required and two for medical 

emergencies) within a 12 month period (June 1 – May 31) shall, upon occurrence of the 
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fourth absence, automatically vacate the seat his or her seat on the Board or 

Commission.  

A Student Representative of a Board or Commission who is absent from four Regular, 

Adjourned, Joint, or Special Meetings within a 12-month period (June 1 – May 31) shall, 

upon occurrence of their fifth absence, automatically vacate the seat on the Board or 

Commission. 

Said The member may appeal forfeit of membership to the City Council. 

2.44.100 Compensation for members. 

Members shall serve without compensation but may be reimbursed for their reasonable 

and necessary costs and expenses incurred in connection with the performance of their 

duties.  

2.44.110 Regular Mmeetings. 

The Boards, Commissions or Committees shall meet as provided for by separate 

resolution of the Council at such places as the Council may designate. All meetings of 

the Boards, Commissions or Committees shall be properly noticed and open to the 

public.  

2.44.120 Special meetings. 

A special meeting may be called by the presiding officer or in theirhis absence the 

alternate presiding officer on a minimum prior notice of 24 hours.  

2.44.130 Organization. 

Upon one year of service as the presiding officer of a Board, Commission, or 

Committee, or whenever a vacancy shall occur in the position of presiding officer, the 

alternate presiding officer of the Board, Commission or Committee shall automatically 

become the presiding officer and the one of its members who has served on the body 

the longest without being presiding officer shall become the alternate presiding officer. 

Any refusal to accept an office of presiding officer or alternate presiding officer shall be 

treated as an acceptance and immediate resignation from such office. The presiding 

officer of a Commission, Board or Committee shall be considered removed from the 

position of presiding officer upon his resignation or upon the submission of a petition 

signed by over one-half of the members, to the City Clerk so requesting the termination. 

 2.44.140 Powers and responsibilities. 

The Boards, Commissions orand Committees shall be limited to serve in an advisory 

capacity advising to the City Council, except for the authority specifically provided to the 

Board, Commission or Committee by California statute or the Municipal Code. and shall 
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have the responsibility for holding public meetings and performing proper analysis of 

assignments or designated activities pursuant to instruction by the City Council.  

While the Commission may propose assignments and activities, all assignments and 

activities other than specific duties and responsibilities of the Commission shall be 

undertaken by direction of the City Council or the City Manager; all recommendations of 

the Commission shall be undertaken by direction of the City Council or City Manager; all 

recommendations of the Commission shall be made to the City Council via the City 

Manager or designee.  

2.44.150 Agendas. 

Agendas shall be prepared by the assigned staff liaison secretary in consultation with 

the presiding officer. Agendas shall be distributed to the members of the Board, 

Commission or Committee not less than 72 hours prior to the scheduled meeting.  

2.44.160 Records. 

The Board, Commission or Committee shall cause proper records to be kept of all of 

their official acts and proceedings, in accordance with their specified retention, and shall 

provide reports to the City Council as needed.make brief annual reports to the Council, 

in writing, signed by at least a majority of its members, within 30 days following the end 

of a presiding officer's term.  

2.44.170 Minutes and records. 

The originals of the proper mMinutes of all meetings and actions shall be kept by the 

City Clerk for a period as stipulated withprovided in the City’s retention schedule or the 

California Government Code of the State of California. Copies shall be furnished to the 

City Council and other appropriate agencies or departments. Actions shall be reported 

to the City Council via the City Manager in resolution form whenever practicable with 

said resolutions reflecting the minority as well as the majority views, if any.  

2.44.180 Incurring of indebtedness prohibited. 

The Boards, Commissions or Committees shall have no power or authority to bind or 

obligate the City or any officer or department thereof for any money, debt, undertaking 

or obligation of any kind. in excess of the appropriation which the Council may have 

made for the purposes of the Board, Commission or Committee in any fiscal year.  

2.44.190 Duties of the City Clerk. 

The City Clerk shall notify the Boards, Commissions or Committees of any matters 

which may be pending before the Council which may be pertinent to them and shall 

forward to the Boards, Commissions or Committees any and all documents, 

proceedings and installments which may be useful in their deliberations.  
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2.44.200 Ex-officio members. 

A Staff Member shall be assigned by the City Manager as a secretary of each 

Commission, Committee or Board and shall have no power to vote, but may participate 

in discussions before the Board, Commission or Committee on any subject, and shall 

keep record of all procedures and notify all persons concerned of findings, 

determinations and decisions of Board, Commission or Committee. Such member shall 

not be considered or counted in determining a quorum for the transaction of business.  

2.44.190210 Rules and regulations—General. 

Boards, Commissions and Committees shall establish such rules and regulations as 

each deems necessary for its government and for faithful performance of its duties. 

Roberts Rules of Order (Revised) shall govern the conduct of the meetings.  

2.44.20020 Quorum. 

A majority of the total members of Commissions, Boards or Committees shall constitute 

a quorum for transaction of business.  

2.44.21030 Commissions and Boards. 

Commissions and Boards shall be established by resolution of the City Council.  

2.44.22040 Committees. 

Committees shall be ad hoc and shall be created by tThe City Council may create 

Committees as specific needs arise.”  

 


